Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegségek lelki okai 2

2011.10.03

 

6623_cute_babies-ii.jpg

 

Anyajegy

Különbözõ nagyságú, általában kiemelkedõ bõrelváltozások, melyek bármilyen színûek lehetnek. Felületük a teljesen simától a szõrös szemölcsösig változhat. Testi panaszokat egyáltalán nem okoznak, csak külsõ megjelenésük miatt lehetnek zavaróak. A test bármely részén elõfordulhatnak. Nevét az öröklött hajlam miatt kapta. Talán ezzel el is intézhetnénk, ha csak az orvosi megközelítésre lennénk kíváncsiak.
Mélyebben megvizsgálva azonban a bõrelváltozás névbõl történõ származtatását, roppant érdekes karmikus háttérrel találkozunk. Jelen életünk meghatározó személyeivel már korábbi életeinkben is kapcsolatban álltunk. A mostani életünkben az újabb találkozás folytatása a korábbiaknak. A kapcsolati formák azonban, szinte minden esetben megváltoznak. Aki például, valakinek az édesanyja volt, most, jelenlegi életében, már nem lesz az. De, mindenképpen közeli kapcsolatban maradnak, ha az Ének nem merítették ki, a kölcsönös tanulás-tanítás feladatát. Az újbóli inkarnációban igyekeznek olyan kapcsolati formát kialakítani, hogy ez a feladat kölcsönösen teljesülhessen. Két embernél közel azonos helyen, azonos formában megjelenõ anyajegy utalás arra, hogy már valamikor voltak közelebbi kapcsolatban egymással, vagy nagyon hasonló korábbi kihívásokat éltek meg. Ahhoz, hogy a közös karmikus terheket a leggyorsabban, és a legtökéletesebben tudja két ember rendezni, minél közelebb kell kerülnie egymáshoz. Ez leginkább a család kötelékében valósítható meg. Ezért olyan gyakori a családtagok között az azonos helyû és kivitelû anyajegy, utalva a korábbi kapcsolatokra.

Furunkulus, karbunkulus (szõrtüszõgyulladás súlyosabb formái)

A begyulladt, kezeletlen szõrtüszõgyulladás fájdalmas, gennyes csomót okoz. Ezt a mélyen ülõ gyulladást nevezzük furunkulusnak. Szinte kizárólagosan a szõrzet szélein alakul ki, ahol erõsebb a többi résznél a verejtékezés, illetve nagyobb fizikai behatásoknak van kitéve a szõrzet. Arc, nyak, lábszár, stb.
Amikor több furunkulus összeolvad, egységes, gyulladt területet alkotnak, a bõrelváltozást karbunkulusnak nevezzük. A szemhéj szélén levõ furunkulust nevezzük "árpának". A gyulladást baktériumok tartják fenn.

A szõr, mint felvett páncél rejti elõzõ életbeli titkainkat, melyeket vagy mostani vagy késõbbi életeinkben kell megoldanunk. Amíg van szõrzet, addig a probléma is létezõ. Akinek nincs szõrzete, annak nincs minek begyulladnia. A furunkulus-karbunkulus szinte kizárólagosan a férfiak problémája. Utalnak arra, hogy a nem szerinti, felvett tartáson engedni kell. A rejtett részeket meg kell nyitni, és közszemlére kell bocsátani. Még akkor is, ha annak látványa taszító. A taszító látvány mindig mélyebb nyomot hagy a szemlélõben, mint a közömbösebb. A szõrtüszõgyulladás okulásul kell, hogy szolgáljon mind az egyénnek, mind pedig másnak a titkok megõrzésével kapcsolatban. A gyakori, és a súlyosabb gyulladások több és mélyebb titkokat tartalmaznak. Az
Glossary Linkelváltozás igaz, hogy taszítólag hathat a környezetre, de odafigyelés re is készteti azt, az egyén mélyebb Énjének megismerésére.

Csalánkiütés

Ennél a bõrproblémánál is a névre kell hivatkoznom, mert megkönnyíti annak testpszichológiai magyarázatát. A csalán több bölcs kiszólásban szerepel, mint a védekezéssel és a támadással összefüggõ növény. "Csalánba nem üt a Mennykõ", "Csalános a nyelve", "Olyan az arca, mintha csalánba esett volna". Sorolhatnánk azokat a mondásokat, amelyek szép párhuzamot vonnak a különbözõ emberi megnyilvánulások között. A betegség olyan bõrjelenséget takar, mint amit a csalán nevû növény vált ki, normális körülmények között az emberi bõrön. Ebbõl a párhuzamból kapta a nevét. A bõr vörös, vagy fehér, erõsen viszket, foltokat hagyva. Akár az egész testfelületet is elboríthatja. Elõfordulhat az is, hogy a szájüregben jelenik meg, elzárva a levegõ útját. Akár fulladást is okozhat. Okozhatja gyógyszer, rovarméreg, illetve bármilyen allergén anyag. A kiütések általában maguktól elmúlnak, ritkábban gyógyszeres en kezelik. Életveszélyes helyzetben azonnali injekciózás szükséges. Mint utaltunk rá, a csalán védhet, de támadni is lehet vele. Bizonyos állatok rejtekhelyül használják a csalános területeket. Míg mások csalános méreganyaggal támadnak, így ejtve áldozatot. Az embereknél a csalánkiütés a védekezés olyan formája, amikor a támadás méreganyagát azonnal szeretnék visszaküldeni feladójának. Az új behatások, érzések nagyon hirtelen Énbeli belépésére válaszol csalánkiütéssel a bõr. Akkor, amikor még nincs eléggé felkészülve azok fogadására .Nem befogadására, még csak fogadására. Ami elõbb azokkal való óvatos ismerkedést takar. A nagyon erõszakos hatásoktól, emberektõl az Én, szinte "kiütést kap".

Psoriasis (pikkelysömör).

Kiemelkedõ bõrfoltok, melyek téglavörös színûek, viszketést nem okoznak. Ezüstfehér pikkelyek fedik be a bõrfoltokat, a neve ettõl származtatott. Az Glossary Linkelváltozások lehetnek pontszerûek, de lehetnek összefüggõ nagyobb területek is. A test minden táján jelentkezhet, de inkább csak lábon, kézen és deréktájon szokott megjelenni. Száj belsõ része teljesen mentes tõle. A betegség kiváltó okai közé sorolják a vírusos betegségeket, gyógyszerek mellékhatásait, stb. A fõ kiváltójának a nagyon erõs érzelmi megterheléseket tartják. Ezek fellobbanthatják a betegséget, de a lelki terhelés megszûnte enyhítheti is. Sõt, olykor nyomtalanul el is tünteti azt. A pikkelysömör az Én elégedetlenségének a legdurvább megjelenítõje. A sok feszültség úgy jön ki, hogy azt igazából az Én nem is tudja bizonytalanságában elengedni. Ezért bevonja azt a pikkellyel. Már nincs benn, de még el sem távozott. Az Én tanácstalan és mohó. Szabadulni is szeretne terhétõl, de meg is tartaná azt, hogy legyen mivel büntetnie önmagát. A pikkelysömör a mohóság, de egyben a mazochizmus jelképe is. Az ebben a betegségben szenvedõk általában testileg erõsek, kulturált viselkedésûek, úgymond a társadalom "hasznos tagjai". Mindent megtesznek azért, hogy betegségüket mind kifelé, mind önmaguk felé tompítsák. Kifejezetten jó a kommunikációs készségük. De jól is tudnak hazudni, ha önmagukról van szó.

Acne (köznyelven mitesszer)

Nyitott, avagy zárt lehet a mitesszer. A fekete ponttal kicsúcsosodó mitesszer a nyitott, a fehéres, gombostûfej nagyságú csomóban végzõdõ a zárt. Amennyiben a mitesszerek begyulladnak, vörös pattanások lesznek belõlük. Komolyabb esetben csomós, gyulladt Glossary Linkelváltozásokat okoznak a bõr alatt. A mitesszerek oki elõidézõjének elsõsorban a hormontermelést tartják. A felfokozott hormontermelés a faggyúmirigyeket több szarufaggyú elõállítására ösztönzi. Ez elzárja a mirigyek nyílását. A levegõben található külsõ szennyezõdések miatt a faggyú felszíne feketévé válik. Ezt látjuk csak a mitesszernél. A nyomkodással általában csak rontunk a helyzeten, mert a kinyomott részbõl gyulladás aktív anyagok továbbterjesztik a gyulladást.
A mitesszer az önmagunkkal kapcsolatos elégedetlenségünket fejezi ki. Aki sokáig elfojtott magában különbözõ vágyakat, elsõsorban a szexualitással kapcsolatban, az a mitesszer által jelzéseket ad a külvilágnak, hogy vegyen észre valaki, segítsen. Sajnos a jelzésadás eme módja, inkább eltávolítja azokat, akiktõl a segítséget megkaphatnánk. Ez aztán ráébreszti az egyént arra, hogy a segítség nem kívülrõl fog jönni, hanem mindent önmagának kell megoldania. A pubertáskori idõszakban azért gyakoriak a pattanások, mert az Én átmeneti fázisa, szeretné a régi vágyakat vagy törölni, vagy késedelem nélkül megvalósítani. A pattanás a türelmetlenség jele is.

Ekzema (köznyelvben Ekcéma)

Kivörösödött, duzzadt bõrfelület, többnyire viszketési ingerrel, ami kisebb hólyagokká alakul. Ezek a hólyagok megnyílhatnak, nedvedzenek, pörkösödnek. Javulás esetén a bõr hámlani kezd. Rosszabb esetben a szaruréteg megvastagodik. A test bármelyik részén jelentkezhet, általában arról a testrészról nevezik el, ahol kialakul. Így lehet, arc-ekcéma, láb-ekcéma, stb. Egyik területrõl a másikra átterjedhet. Okai lehetnek a bõrt izgató anyagok, de hirtelen okozhat ekcémát a korábban ártalmatlanul használ bármilyen anyag is.
Ennek egyértelmûen érzelmi-sokk háttere van. Volt olyan páciensem, akinek ekcémás
Glossary Linkelváltozást okozat minden olyan tárgynak a megérintése, amit megfogott, egy, a számára nem kedvelt személy. Az ekcéma, mint ebbõl a példából is látszik, irtózat, undorodás valamitõl. A dolgok totális elutasítása, keményfejûség és buta rátartiság. A bõrelváltozás azoknak a belépõ, leginkább békítõ erõknek a jelenlétére utal, amik lágyítani szeretnék az egyént. Újabb és újabb erõbehatások, újabb és újabb helyeket bombáznak, bízva abban, hogy talán ott, be tudnak hatolni majd a mélyebb területekre. Amennyiben sikertelen ez a próbálkozás, egyre nagyobb területet fog elborítani a pörkösödés. Az ekcéma látványosan gyógyul, ha az Én megadja magát és szeretetével nyit az ostromló felé

Szemölcsök

A test bármelyik részén elõforduló kiemelkedõ, elszarusodott, bõrszínû csomókat szemölcsnek nevezzük. Általában fájdalmatlanok, de jobban igénybevett testrészeken fájdalmat okozhatnak. Ilyen például a talp és a tenyér. Kialakulásukhoz két feltételnek kell teljesülnie: kell egy indító szemölcs vírus megléte és ennek a vírusnak a bõrön behatolási helyet kell találnia. A szemölcsök közvetlenül átvihetõek egyik emberró1 a másikra, pl. strandon. A szemölcsök teljesen ártalmatlanok, de mivel fertõzõek jó velük vigyázni. Amikor kezdenek az egész testfelületre átterjedni befolyásolhatják a külsõ megjelenést és ezáltal a közérzetünket is. A szemölcs agresszívebb formája a külsõ erõk hatásainak, mint a gombásodás. A szemölcs nem szokott elmúlni, vagy csak igen határozott beavatkozás hatására.
A szemölcs agresszivitása takarja az általa képviselt erõ hatását is. Minél nagyobb testfelületet érint, és minél jobban kiemelkedik, annál nagyobb a reánk ható presszió a külsõ erõk által. Amennyiben az immunrendszerünk nem képes a szemölccsel megbirkózni, úgy az állandósul a bõrön, mint egy jel. A külsõ erõ megbélyegzésének a jele. Utalás arra, hogy ez az erõ körülöttünk van, figyel bennünket. Csak arra vár, hogy újra erõtlenné váljunk. Újabb szemölcs megjelenése azt mutatja, hogy valami megint rést ütött a lelki immunrendszerünkön. A szemölcsök testi elhelyezkedése mindig megmutatja azt, a testtáj lelki szimbolikájával, hogy milyen tartalmú volt az elgyengülésünk. Például a bal karon, érdemtelenül túl sokat elfogadtunk, most fizetni kell érte. Jobb kar, megtartottunk valamit, ami "ránk romlott", a hasi résztesti vágyak mohó habzsolása, stb.

Bõrkeményedés

A kifejezés a bõrrészek megvastagodását takarja, amelyek általában a láb alsó részén és a kezeken vannak. Nagyon fájdalmasak tudnak lenni, ha berepednek. Míg a tyúkszem csak kisebb beavatkozás jele mások életébe, addig a bõrkeményedés súlyosabb behatást jelent.
Mások Énjének átformálására való törekvést jelent. Olyan Egós megnyilvánulásokat, amik hosszabb távon lehetnek építõek, de rövidebb távon uralkodásnak minõsül. Az egyén ezzel a keményedéssel védi önmagát a visszahatások ellen. Páncél, mely oda-vissza véd.

Tyúkszem

Fájdalmas bõrmegvastagodás a lábujjon, amit általában a helytelen lábbelinek tulajdonítanak be. Mások privát szférájának olyan területére léptünk be, amihez nem volt jogunk és ezzel védekezésre késztettük õt. Fölösleges energia pazarlást eredményezett a védelmének alakítása és fenntartása. Ennek jele a lábujjon a bõrkeményedés, ami a felhalmozott védelmi energiának a saját leképzése. Olyan formában, hogy annak érzelmi terhét a tyúkszem fájdalmával vállaltuk át. A tyúkszem a tettek megbánásának a jele.

Középfülgyulladás

KözépfülgyulladásA középfül bakteriális fertõzésébõl alakul ki. Lehet heveny lefolyású, vagy idült. Fülfájással jelentkezik, teltségérzet alakul ki a fülben, súlyosabb esetben gennyes fülfolyás jelentkezik. Általa maradandó halláskárosodás is kialakulhat. Gyakran a genny átszakítja a dobhártyát is, ami idõvel újra hámosodva, normalizálja a hallást.
A betegség neve mindig sokat elárul, ha a betegség helyét is tartalmazza. Itt éppen ezzel az esettel állunk szemben. A megnevezésben benne van a "közép" szótag. A gyulladás a középsõ részen van, ami az eseményektõl való eltávolodást jelenti, de annak még semmiképpen az elhagyását. A középfülgyulladás utalás arra, hogy egy olyan esemény részesei vagyunk, amibe önmagunkat kényszerítettük bele. Ez nem tartozott ránk, de a beavatkozásunk óhatatlanul is szenvedõ részesévé tett. A túlzott kíváncsiságunk okozta ezt a betegséget.

Fülzúgás

A megítélés szempontjából lehet objektív vagy szubjektív. A szubjektív fülzúgásnál az csak az egyén hallja azt. Míg az objektív fülzúgást bárki érzékeli, hiszen az egy külsõ zajforrásból ered. A továbbiakban csak a szubjektív fülzúgást értelmezzük. Oka lehet zsírdugó, idegentest, sérülés a fülben, fejsérülés, keringési zavar, pajzsmirigy-túlmûködés, stb.
A fülzúgáskor az ember nem tud a külvilág zajaira figyelni, mert az elnyomja õket. A fülzúgás jelzés arra, hogy nem kell mindent meghallania, ami nem õrá tartozik. A fülzúgás jelzés, hogy olyan dolgot hallott, ami nem neki szólt. De ha már meghallotta, nem szabad vele visszaélnie.

Süketség

Jelentése, a teljes hallásképesség elveszítése. Oka lehet született, vagy szerzett tulajdonság. A süket ember társadalmi boldogulása igen nehézkes és behatárolt. Ezért számos dologban megalkuvónak kell lennie. A süket ember teljesen bezárkózott a társadalom hagyományos megnyilvánulásaival szemben. Sõt, eljutott oda, hogy már a saját belsõ hangját sem akarja meghallani. A tudatalatti idõnként hangként hallható figyelmeztetése it sem. A süketsége az alkalmazkodóképességét és hallásképtelenné tette. A sükethez igazodni kell, mert õ a meghallás hiányában alkalmatlan arra, hogy másokhoz igazodjon. A süketnek azt mondunk, amit akarunk, úgy sem hallja. Sokan ezzel vissza is élnek. Süketet bosszantani azzal, hogy õ nem hallja amit mondunk, visszatérési vágya gyerekkori engedetlenséghez.

Nagyothallás

Kétfajta nagyothallást különböztetünk meg. Az Idegi-, és a Vezetéses típusút. Az idegi típusúnál a belsõ fül finom szõrsejtjei, a hallóideget, a hallópályák vagy a hallókéreg károsodik. Okozója a károsodásnak leggyakrabban a zaj. A zajon kívül ritkábban okozhatja a nagyothallást öröklési tényezõk, a fül sérülése, gyógyszerek mellékhatásai, különbözõ gyulladások, fertõzések a test különbözõ tájain. A vezetéses halláscsökkenés oka leginkább a külsõ hallójáratban, dobhártyában és középfülben okozott sérülés. Ezt okozhatja fülzsír, idegentest, stb. Ez a típusú nagyothallás gyógyítható gyógyszeresen, vagy mûtéti beavatkozással.
Mint már szóltunk róla, a fül a meghallás és az alázat szimbóluma. Aki jól hall, az a környezetébõl mindent meghall és amiket hallott, azt értelmezni is tudja. Azaz, ez az ember benne él az információkban, a napi újdonságok elérnek hozzá. Ezek által õ kaphat annyit, hogy nem kell külön utakon járva máshonnan segítséget szerezni. Mivel õ meghallgat másokat, így õt is bajában meghallgatják. Az alázat, ami nem más mint a meghallgatás, egyenlõ a jövõ segítségével. Az alázat elvesztése, vagy szándékos feladása megfosztja az Ént a jövõ biztonságától. A nagyothalló az alázat hiánya miatt jutott el egyre zártabb világához.

Zöldhályog (glaukóma)

A megnövekedett belsõ szemnyomás okozza. Ilyenkor a szemben lévõ csarnokvíz elfolyása nehezített. A látás beszûkül, csõlátás alakul ki. A beteg a fényt nagyon nehezen tûri, szeme kivörösödik, a pupilla kitágul. A szem roppant keménnyé válik. Erõs fejfájással párosul a glaukómás roham.
A csõlátás, a beszûkült látótér az élet széles horizontjának beszûkült meglátást biztosítja csak. A kiválasztott részekbõl is csak azok válnak élessé, amelyek a központi látóterünkbe kerülnek. A zöldhályog válogatós Énre vall. De ennek elõzménye minden esetben egy korábbi lelki sérülés, amely védekezésre késztette az Ént. Annyira gyorsan, hogy annak fájdalmát még nem tudta levezetni. Ennek a lelki traumának a fennmaradt "nyomása" okozza a szem belsõ feszültségét.

Szürkehályog

Oka, a szemlencse széli, vagy középsõ részi borússága. Ennek hátterében számos más betegség állhat. Ilyen például a cukorbetegség, tetanusz, röntgensugárzás, villámcsapás, ütés, vagy a szem különbözõ gyulladási. A szürkehályog megléte esetén a látás fokozatosan csökken, majd csak a sötét és világos megkülönböztetése marad meg a látásból. Sebészeti beavatkozással megszüntethetõ, vagy jelentõsen javíthatók a panaszok.
A szürkehályog utal arra, hogy az egyén már elveszítette a tisztánlátását az élet hétköznapjai terén is. Úgy érzi, hogy be kell zárkóznia a hétköznapok elõl is. Már a legenyhébb kihívások elõl is menekülni akar. A világ nem, de Énjének belsõ mélységei annál jobban érdeklik ezt az embert. Nagyon mély fájdalmak elrejtését takarja a szürkehályog.

Kancsalság

A szemizmok összehúzó tevékenységének a szinkronhibájából ered. A két szem nem párhuzamosan követi a tekintés irányát. Létezik rejtett kancsalság, és az állandóan /meglevõ, jóllátható kancsalság, a "Strabismus concomitans". Az állandó kancsalságban szenvedõnek nincs térlátása. A rejtett kancsalnak pedig dekoncentráltsága esetén szûnik meg a térlátása. A fáradtság kipihenése után az visszatér, illetve erõs odafigyeléssel is visszahozható. Visszaemlékezve könyvünk korábbi soraira, amelyek a szemrõl általánosságban szóltak, a kancsalság testpszichológia magyarázata, szinte azonnal adódik. A térlátáshoz szinkronban két képet kell kiértékelnünk. Az egyiket a bal szem adja, a másikat a jobb.
A szemek a polaritás törvényének megfelelõen vannak szinkronban. A bal szem a test, a jobb szem a lélek szimbolikája. A két szem párhuzamos, koordinált mozgása e kettõsség harmóniájára utal. Bárminemû eltérés, akár idõ szaki is, a szinkron felborulását jelzi. Az idõszaki kancsalnál idõszaki zavar van a test és a lélek viszonyában, míg az állandósult kancsalnál, ez a szinkron teljesen megszûnt. Az Én torzan látja a világot. A saját "szemszögébõl". Mindaddig a kancsalság fennáll, amíg ezen a világnézeten nem fog változtatni. A gyerekek jóval gyakoribb kancsalsága bizonyíték arra, hogy az elõzõ élet torz szemléletei milyen sokáig visszahatnak jelenlegi Énünkre.

Rövidlátás

Itt éppen fordított a dolog, mindenben, mint a távollátásnál. A távoli tárgyak képe az ideghártya (retina) elõtt jelenik meg. Oka, a hosszúra nyúlt szemgolyó. Eredete a megnyúlásnak még nem tisztázott. Hozzávetõlegesen a rövidlátó öt méterig élesen lát, az ettõl távolabbi képeket viszont homályosan. Elõjele lehet a rövidlátásnak a sûrû pislogás, vagy hunyorgás nézés közben.
A rövidlátó, ellentétben a távollátóval, figyelmét elsõsorban a szûk környezetére irányítja. Attól távolabbi eseményekrõl, emberekrõl még tudomást sem akar szerezni, nem még "látni" is õket! A rövidlátás erõs önzésre utalhat, amit a kontaktlencse esetében még titkolni is akar az Én. A távollátás inkább az idõsebbeknél gyakoribb, míg a közellátás a fiatalok szembetegsége.

Távollátás

A normális látásnál a fénysugarak az ideghártyán találkoznak. A távollátásnál pedig az ideghártya mögött találkoznának. Így a kapott kép életlenné válik. Lehetséges "öröklött" formája is. Az ilyen típusú távollátás az évek múlásával, akár javulhat is, mert a szemgolyó hossza nõhet. Így a kapott kép újra az ideghártyára vetül.
A "távollátás" szóban, már benne is van, a látás ilyen jellegû problémájának a testpszichológiai magyarázata. Csak azt látom meg, ami távolabb van tõlem. A közelebbi, személyes dolgaimat már nem. De azok bizony már/még nem érdekelnek. A távollátó szélesebb látókörre akar törekedni, de közben szûkebb környezetét figyelmen kívül hagyja. Ezek az emberek jól helytállnak a társadalom különbözõ posztjain, de belsõ világuk, szûk környezetük a háttérbe szorul. Bölcsességük némely dologban azért megkérdõjelezhetõ, mert minden bölcselethez szükséges, a személyes tapasztalás, amihez elengedhetetlen az Én állandó kontrollja, az "éles fókuszban való tartása".

Sclerosis multiplex

A betegség okozója az idegrostok velõs hüvelyének darabos szétesése, majd pusztulása. A károsodások elsõdlegesen az agyban és a gerincvelõben alakulnak ki. Elõfordul az is, hogy a pusztulás lelassul, vagy teljesen megáll. A pusztulás mértékétõl függõen gyengül az adott idegi funkció. Nagyon lassú folyamat a betegség kialakulása. Akár évtizedekig is eltarthat. Hatására megváltozhat a beszéd sebessége, értelmezhetõsége, a végtagi funkciók milyensége. Kiterjedhet az egész érzékelésre is. Oka, feltételezhetõen vírusos fertõzés.
A betegség hasonlóan, mint a Parkinson-kórnál, az Én idõnkénti elfáradását jelenti. Míg a Parkinson kórnál ez a döntése az Énnek végleges és megállíthatatlan, addig ennél a betegségnél az Én, különbözõ menetközbeni behatások miatt idõnként "meggondolja" magát. Mondhatni elszégyelli magát. Ennek eredménye az élet újbóli elfogadása, és a társadalom követelményeinek további teljesítése. Ez a folyamat addig tart, amíg az Én újból el nem fárad. Az Én ellustulása újabb energiától fosztja meg a testet és a korábbi testi tünetek megjelennek, sõt az elvonás mértékétõl függõen rosszabbodnak.

Alzheimer-betegség ( öregkori gyengeelméjûség)

Tünetei nagyon hasonlatosak a normális öregkori jelenségekhez, lelassulás, emlékezetkihagyás, tájékozódási zavar, stb.  Ezek azonban ennél a betegségnél kiemelten jelentkeznek, párosulva a személyiség teljes szellemi leépüléséveI. Hagyományos orvosi kezeléssel ezt idáig még nem sikerült gyógyítani.
Itt az Én nagyon korai önfeladásáról van szó. Fizikai síkon még feladata lenne, testi és lelki terhelések által. Õ azonban úgy dönt, hogy "nem csinálja tovább". Ennek a döntésnek az eredménye a szellemi leépülés, a tudat tudatos beszûkítése. Az Én már a következõ életen dolgozik, minden energiáját a külsõ szellemi erõterek kapcsolatfelvételére és kapcsolattartására fordítja. Igyekszik a földi sík minden behatásaitól elvonatkoztatni magát. Itt már csak a teste van, a magasabb vibrációk lassan, fokozatosan elhagyják azt.

Vérszegénység

Az alábbi tünetek jellemzik: fáradékonyság, belsõ nyugtalanság, sápadtság, száraz bõr, hajhullás, törékeny körmök, az orrnyálkahártya berepedései. Oka a vashiány. A vas elengedhetetlen a vérképzésben. Ennek hiánya vérkép teljes felborulását eredményezi, ami a szervezetre totális kihatással van.
A vérszegény ember, szegény érzelmekben is. Mondhatni igénytelen. Számára már az is ajándék, ha kicsit jobban érzi magát, ha szólnak hozzá, ha embernek nézik. Bátortalansága korábbi érzelmi csalódottságból származik. Õ azért vált ilyenné, mert a polaritás törvényébõl, csak "adni" részt akarta megvalósítani, elfogadni nem mert. Miután mindene elfogyott, amit oda lehetett volna adni, már csak a saját élete, a vére maradt. Hogy megtartsa szeretteit, a saját vérét kezdte felhasználni, abból odaadni mindent. A vashiány, a vérszegénység az önfetáldozás szimbóluma.

Alacsony vérnyomás (hypotonia)

Az alacsony vérnyomás, ellentétben a magassal, nem mindig érzékelhetõ. Amennyiben nem okoz panaszt, nem tekinthetõ betegségnek. Inkább szerencse az, hiszen jelentõsen megnöveli az egyén életesélyeit (legalábbis testi síkon). Az alacsony vérnyomás csak akkor tekinthetõ betegségnek, ha panaszokat okoz. Ami lehet szédülés, szívdobogás, verejtékezés, fáradékonyság, stb.

Az orvostudomány szintén bajban van az alacsony vérnyomás oki megítélésével. Talán több olyan tényezõt tudnak felsorolni, amelyek kiváltó okként szerepelnek. Természetesen ezek a tényezõk szinte paralel megegyeznek a testpszichológiai összevetésekkel. Csak néhányat belõlük: nagyon vékony alkat, kiemelkedõ testmagasság soványsággal, ideggyógyászati háttér, keringési problémák.

Az alacsony vérnyomású ember fél. Fél a kihívásoktól, a cselekedeteinek a súlyától. Sõt, még a cselekvés gondolatától is fél. Igyekszik nem megismerni önmaga határait, mert azok megismerése, lehet, hogy csalódással töltenék el. A kudarc számára lelki katasztrófa, ami újabb vérnyomáscsökkenéshez vezetne. Ettõl joggal félhet, hiszen egy határ alatt a vérnyomás már nem tudja fenntartani az életfunkciókat.. Egész életében a mélységek elkerülésére törekszik, holott abban van szinte végig. Ez az ember kerüli a felelõsséget, mert nem tudja elviselni a felelõsségre vonást. Még a külvilág energiáját sem meri igényei szerint felvenni, mert fél annak késõbbi elszámoltatásától. Így aztán inkább lemond a hatalomról, mintsem annak megterhelései és az esetleges kudarcait el kellene viselnie. Vezetésre alkalmatlan ember.

Magas vérnyomás (hypertonia)

A legtöbb embernél nem lehet megállapítani, orvosi szemmel, hogy mi van a magas vérnyomása mögött. Általában abban megegyezik a vélemény, hogy jelentõsen befolyásolja a vérnyomás értékét a hangulati tényezõ. Abban az esetben, ha az egyénnek kiegyensúlyozott az életvitele, a vérnyomása normalizálódik. Stressz esetén a vérnyomás értéke jelentõsen eltérhet a normálistól. Szervi kiváltóként a mellékvesék túlmûködését szokták említeni. A magas vérnyomás utalás arra, hogy az egyén felpörgetett életritmusú, dinamikus alkat. Ez mind a munkájában, mind pedig a gondolkodásában megnyilvánul.
Tervei már jóval korábban megszületnek, mint ahogyan azt megvalósítaná. A megvalósítás, az eredmény mindig javít állapotán, normalizálódik a vérnyomása. Amennyiben a tervek nem valósulnak meg, a megteremtett vágykép energiafelhalmozódást okoz a nyakszirti lebenyben, aminek eredménye a vérnyomás tartós emelkedése. A magas vérnyomású embereknél általában olyan felfokozott vágyak állnak a háttérben, melyek vagy idõ, vagy tehetség híján soha nem kerülhetnek megvalósításra. Ezért kijelenthetjük, hogy a magas vérnyomás a menekülés egyik kifejezõdése. Ami akkor áll fenn, ha az egyén az aktuális feladatait, egy majd késõbbi feladat vágyképével igyekszik elnyomni.

Tüdõgyulladás

Okozói baktériumok, vírusok, gombák, esetleg bizonyos anyagok félrenyelése. A tüdõgyulladásnál a tüdõszövet kisebb, esetenként nagyobb részei vannak gyulladásban. Általában magas láz, hidegrázás, levertség, végtag-, és fejfájás kíséri. A köhögés száraz és fájdalmas. Súlyosabb esetben az egyén nem kap elég levegõt, az ajkak elszínezõdhetnek.
A korábbi légzõszervi problémáknál az ok szinte kivétel nélkül a külsõ erõk téves, avagy valós belépésének elhárítása volt. Olyan erõké, amik az Én auráján kívül voltak, sõt az Én mindent meg is tett, hogy azon kívül maradjanak. A tüdõgyulladásnál teljesen más a helyzet. Itt az ok az Énen belül keresendõ. A tüdõ, mint a tulajdonképpeni levegõ-energia, a Prána feldolgozója és elengedõje, komoly hatalommal bír a többi szerv felett. Megbetegedése ennek a hatalomnak a feladását jelenti. De mivel a többi szerv csak általa kapcsolódhat a külvilághoz, így a tüdõ betegségével az élet kapui becsukódnak számukra. A tüdõgyulladás ennek az
Glossary Linkelválásnak a kicsiben történõ megmutatkozása. Riasztó jel ez, ami arra figyelmezteti az Ént, hogy vészesen eltávolodott az Glossary LinkUniverzum, az egység egészséges vibrációjától. Amennyiben hosszabb távon nem tud, vagy nem akar változtatni ezen, úgy az univerzum éltetõ ereje, a levegõ megszûnik számára. A tüdõgyulladás kicsiben megmutatja azt, hogy mennyire tehetetlenné válik az ember az Univerzum, az egység segítsége nélkül, hogy milyen érzés az, amikor annak támogatása megszûnik.

Bronchitis

Ugyanazok a kórokozók okozzák, mint a korábbi, meghûléses megbetegedéseket. A fájdalmas köhögés mellé sárga nyákos köpet is párosul, ami megnehezíti a légzést. Gyakori a láz, a köhögési inger. Két fajtája van, az akut és a krónikus. A krónikus bronchitist általában az erõs dohányzás tartja fenn. A bronchitisnél még lejjebb hatol a gyulladás a levegõ útján. Még kevesebb energia kinyerését teszi lehetõvé a levegõbõl. Ennek sajnálatos következménye az Én egyre nagyobb mértékû testi-lelki leépülésen. A bronchitis lehet egy olyan spirál amibõl visszaút nincs. Az Énnek össze kell szednie magát, ahhoz, hogy ebbõl a spirálból vissza tudjon jönni. A bronchitis egy nagyon nagyfokú alacsonyabb szellemi erõtér-behatásra utal. Különösen azoknál, akik dohányoznak. A dohányzás minden esetben egy külsõ, alacsonyabb tudati sík uralma az egyén felett. Az Én mellé betagozódik egy másik, aki kéretlenül megfosztja õt a belélegzett levegõ-energia bizonyos mennyiségétõl. Csak abban az esetben lehet ebbõl a spirálból kilépni, ha nagy akaraterõvel képes az egyén ellenállni a dohányzás kísértésének. Amennyiben a bronchitis nem a dohányzás eredménye, úgy meg kell keresni azt az eseményt, személyt, aki által mellénk szegõdött energiamegcsapolónk. .

Gégegyulladás, hangszalaggyulladás.

Szintén a meghûléses megbetegedések közé tartozik. Az esetek többségében a kórokozók vírusok. De kiváltó oka lehet az elhanyagolt szájápolás és a dohányzás. Testpszichológiai magyarázata ugyanaz, mint a mandulagyulladásnál. Annyi kiegészítõvel, hogy a fertõzés alsóbb rétegeket érintett, mélyebb összefüggéseket kell keresni az Én és a külvilág erõbehatásai között. Utalás arra, hogy az egyén "lenyelt" mondanivalójában valamit, valakivel szemben. Ennek állandó jelenléte ingerli a torokcsakrát, különösen a hangszálakat, gyulladást okozva. A hazugság jele is lehet. Aki sokat hazudik, annak elõbb-utóbb problémája lesz a beszédközponttal és a hangkeltés szerveivel. A sok elfojtott mondanivaló további elfojtása rekedtséget okoz.
 

Mandulagyulladás (tonsillitis)

Erõs torokfájással jelentkezõ bakteriális fertõzés. A nyelés nehéz. Láz és kínzó fejfájás kíséri. A garatmandulák duzzadtak és pirosak. A fertõzés általában a légúton kerül a szervezetbe. Bevett orvosi szokás, hogy a mandulákat gyakori gyulladásuk esetén eltávolítják.
A mandulagyulladás a gyulladásos betegségekre általános testpszichológia szimbolikájával bír. Azaz, telítettség valamilyen érzésbõl, mely általában személyhez, eseményhez köthetõ. A mandulák elsõsorban szervezetünk védõbástyái, az immunrendszer katonái, akik elsõdleges védelmi feladatokat látnak el. A levegõ, mint legfontosabb energiahordozó, a töltések legközvetlenebb közvetítõje. Általa vagyunk kapcsolatban a külvilág érzelmi életével. Aki annak töltéseit nem tudja feldolgozni, már a "kapuban", a garatban az útját állja. Ezt a feladatott a mandulák végzik el, belsõ parancsra. Amikor már képtelenek több olyan töltést felfogni, ami az Én számára ellenséges tartalmú, a mandulák megtelnek, begyulladnak. A rendszeres gyulladás felemészti a mandula saját szövetét, sejtjeit. Önpusztulása bekövetkezik. Ilyenkor azt ki kell venni, meg kell semmisíteni. Sajnálatos módon ez akkor is megtörténik, ha a mandulák még sikeresen be tudnák tölteni védelmi, de inkább segítõ szerepüket. Miben tudnak a mandulák segíteni? A mandulák felépítésük nél fogva felismerõ képességgel rendelkeznek a belépõkkel szemben. Azért nem írtam behatolót, mert a behatoló szó minden esetben nemkívánatos vendéget jelent. Nagyon gyakori eset a mandulák életében, hogy olyan belépõt is meg kell semmisíteniük, belsõ parancsra, amik nem ellenséges szándékkal közelednek Énünkhöz. Az ilyen vibrációk megsemmisítésére a mandulák fájdalommal reagálnak, így adva hangot elégedetlenségüket, és így próbálják felhívni az Én magasabb egységeinek a figyelmét a tévedésre. Amennyiben erre irányuló munkájuk értelmetlen, a mandula feleslegesnek ítéli meg létét. A mandula kivétele után megszûnik az elsõdleges védelmi rendszer, helyette más, jóval kisebb hatásfokú részek veszik át a feladatát. Így még indokolt esetben is, jóval kisebb az esélye a szervezetnek, hogy gyõztesként kerüljön ki a külsõ behatások energiájával szemben.
A gyakori gyerekkori mandulagyulladás elsõdleges okozója, a hibás szülõi világnézet ráerõszakolása a gyerekre.

Szénanátha (allergiás nátha]

Az allergiás reakciók egyik megnyilvánulási formája. Megjelenése után nagy mennyiségû, vízszerû váladék ürül az orrból és gyakran kell tüsszögnie a betegnek. Mellékhatásként nagyon kellemetlen könnyezés és szemviszketés elõfordulhat. Az orvosi feltételezés szerint születéssel hozott hajlam. Ez a megközelítés teljes egészében igaz, a testpszichológia is hasonión közelíti meg. Természetesen kicsit messzebbrõl közelítve hozzá.
Az orvosi megközelítés használja a "hajlam" szót a szénanátha magyarázatánál. A hajlam, a hajlandóság szóból származtatott, melynek jelentése az Én valamihez való pozitív hozzáállása. Vonzódást valamihez, akár ok nélkül is. Az ilyen vonzódást nevezik "ösztönös vonzódásnak". Az ösztön korábbi életeink érzelmi esszenciájának kivonata. Ez mindig függ attól, hogy milyen fejlett az Én. Amíg kevésbé, addig ez az esszencia (kivonat) inkább a szeretet ellen dolgozik. A fejlettebb Énnél az esszenciális irányultság a szeretetért dolgozik. A szénanátha esetében az Én kifejezetten fenntartással kezeli a szeretet vibráció széleskörû elfogadását. Õ erõsen válogat azok közül, akiket szeretni lehetne. Ennek a hajlandóságának a szénanáthájával ad hangot. Szó szerint! Tüsszög, köhög, harákol azokra, akiket nem tud, vagy nem akar elfogadni, befogadni, szeretni. Persze nem szemtõl-szembe! Ahhoz nem elég bátor. Inkább a személyek helyébe különbözõ, visszavágásra alkalmatlan alacsonyabb tudati síkú fizikai teremtményeket helyettesít be. Ilyent, mint, virágpor, kutya-macskaszõr, különbözõ növények, ásványi anyagok. Ennek az embernek az ösztöne azt súgja, hogy védekeznie kell a szeretet ellen, mert nem bírná elviselni annak terhét. Szeretnie sem kell, mert akkor esetleg emiatt õt is szeretni kezdik. Ez az állandóan benne motoszkáló gondolatsor megzavarja õt. Mélyen tudja, hogy hosszabb távon módszere, taktikája nem jó, de még nincs elég ereje a lépésváltáshoz. Mindaddig el is tudja fojtani szeretetvágyát, amíg az Én nincs mással elfoglalva. Miután annak elnyomó képessége a megosztottság miatt legyengül, a panaszmentesség megszûnik. Megjelenik a szénanátha. Az Én, ezzel környezetét akarja provokálni. Elérni azt, hogy a környezete elforduljon tõle. Így indoka lenne arra, hogy miért nem kell szeretnie. A nátha újra és újra igyekszik feloldani az Én szeretettel szembeni viszolygását. Igyekszik minden feszültséget a váladékkal kilökni a fizikai testbõl. Helyet csinálni a szeretetnek, annak a töltésnek, amire az egyénnek oly nagy a szüksége, és titokban a vágya is!

Influenza (meghûlés)

A felsõ légutak vírusfertõzését meghûlésnek, vagy influenzának nevezzük. Általában torokfájással, köhögéssel, fejfájással, végtagfájással, lázzal jár. Nem kizárólagosan csak a hideg az oka, hanem közvetlen vírusfertõzéssel is megkapható. A vírusok a légtéren keresztül kerülnek be a szervezetbe.
Az influenza azokat támadja meg, akik valamilyen érzelmi túlcsordulással bírnak. Akiknek már túl sok az, amit kaptak, vagy másoktól, vagy önmaguk gyengeségétõl. Amikor már elegük lett vagy egy központi dologtól, vagy több kisebb összetevõtõl. Ezek lerakódásai jönnek ki az influenza hatására az orron és a szájon keresztül. A genny itt is a negatív érzelmek jelképe. A kellemetlen váladék emlékeztetõ is, hogy ez volt, vigyázz, ne ismételd! Aztán az ember ritkán fogadja meg ezeket a tanácsokat, amiket a megfázás alatt kap. Újra és újra elköveti azokat a hibákat. Ennek eredménye egy következõ megfázás, melynek mértéke mindig függ attól, hogy az elõzõbõl mennyit tanult az Én. Amikor a dolgok nagyon elfajulnak az ember életében, mert hagyta, hogy elfajuljanak, az influenza ágynak dönti az embert, vagy súlyosabb esetben kórházba kényszeríti. Ez a jobb útra való terelés durvább formája. Kényszerítõ erõ mindig akkora, mint az õt megteremtõk összessége.

Fejkorpa

A fejbõrbõl az elhalt sejtek állandó leválását nevezzük korpásodásnak. Ha a sejttermelés felfokozódik, a korpá" sodás mértéke megnõ. Okai nem tisztázottak. A korpásodás megállítására-visszaszorítására általában különbözõ kozmetikai készítményeket ajánlanak, amik szinte teljesen hatástalanok. Sõt, a legtöbb esetben, még rontanak is a helyzeten, mert izgatják a fejbõrt.
A fej korpa a fejtetõi
Glossary Linkcsakra fokozott tevékenységére utal. Aki agyi funkcióit felpörgeti, a fejtetõi csakra munkáját is megnöveli, felgyorsít ja. Eredménye a korpásodás. A korpásodás által csökken a fejbõr vastagsága, ami szimbolikusan arra utal, hogy a csökken a távolság a fejtetõi csakra és az azt célba vevõ erõterek között. A test így fejezi ki segítõszándékát a külsõ vibrációkkal számára. A korpásodás persze jele annak is, hogy, ha valaki túl "elszállt" már. Az állandósult és komolyabb mérvû korpásodás felhívja a figyelmet arra, hogy az Én, vagy lustaságból, menekvésbõl, kíváncsiságból, szakított az anyagi világ rendjével. Menekülne attól. Külsejének elhanyagoltsága, bensejének rendezetlenségére is utal. Elsõsorban a külvilág figyelmét akarva felkelteni.

Vakbélgyulladás (appendicitis)

 A féregnyúlvány (vakbél), ami a vastagbél és a vékonybél beszájadzásánál van, gyulladása. A féregnyúlvány nyitott vége ételpangás, béltörés, idegentest miatt elzáródik. Elõbb begyullad, késõbb tályogosodhat. Amikor heveny vakbélgyulladás áll fenn, hirtelen, nagyon erõs fájdalom jelentkezik a has jobb oldalánál. Járásnál, tüsszentésnél a fájdalom fokozódik. Gyakran láz is fellép, hányás, hasmenés, puffadás és szájszag. A has nagyon kemény lesz. A fájdalmak ráterjedhetnek a hólyagra és a nemi szervekre. Az idült vakbélgyulladás hónapokig tartó, változó panaszokkal alakul ki, majd állandósul hat. A vakbélgyulladás a tápcsatorna kitérõ szakasza. Funkciója egyértelmûen az orvosi gyakorlatban, még napjainkban sem tisztázódott.
A testpszichológiai magyarázata a nevével indul. Vakbél = a nem látó bél. Azaz, olyan bélszakasz, ami nem látja át a tápcsatorna munkáját, feladatait. A két kiemelt bélszakasz találkozási pontjánál helyezkedik el. Az egyik bélszakasz a teljes felszívódást, a másik a maradék energia hasznosítását látja el. A vakbél az ezek által ki nem választott, úgynevezett "láthatatlan" energiákat csípi el. Mit is jelent ez a láthatatlan energia? Hogyan lehetne másik névvel illetni? Az emberi környezet minden esetben tartalmaz úgynevezett indulati energiákat. Ezek elsõsorban embertõl eredõek. Ezeket az energiákat az étel is meg tudja kötni. Amikor a bevitt táplálékból annyi ilyen láthatatlan, vagy indulati energia szabadul fel, hogy képes anyagiasulni, akkor ez kitölti a féregnyúlványt, a vakbelet. Tehát a vakbélgyulladás nem más, mint az étellel bejutó indulati energiák anyagiasulása. Melyek emberi töltéseket tartalmaznak. Kisebb mennyiségben csak gyulladást, nagyobb mennyiségben perforációt, a féregnyúlvány kilyukadását eredményezik. Ez akár halálos is lehet! Az indulati energiák a környezetünkben élõk, irántunk gerjesztett, de ki nem mondott indulatait, irigységeit tartalmazza. Az irigység a legalacsonyabb tudati vibrációk egyike. Az alsóbb szellemi szintek jelenlétére utal a kivetítõ Énjében. Az irigység a butaság egyik jele, mely akár ölni is tud.

Székrekedés (obstipatio)

Székrekedés az, amikor a szervezetbõl a salakanyagok nem tudnak eltávozni a végbélen keresztül. Van idült, és van heveny székrekedés. Az idült székrekedés nagyon gyakori jelenség a fejlett társadalomban. Sokkal gyakoribb, mint a természeti népeknél. Akkor nevezhetjük a széklet visszatartását székrekedésnek, ha három napon túl sem ürül salakanyag. Amikor valakinél kialakul a három, vagy több naponkénti székelés, azt idült székrekedésnek nevezzük. A heveny székrekedés alkalmi jellegû, szinte minden esetben valamilyen idegi behatás idézi elõ. Félelem, vagy lelki fájdalom. Nagyon gyakori a környezetváltással járó székrekedés is. Az új hely alkalmazkodási kényszerrel is jár, ami megváltoztathatja a székelési szokásokat is.
A székrekedés a dolgok, érzések, gondolatok visszatartását szimbolizálja. Amikor nem akarunk valamit önként odaadni, valakit megkötések nélkül elengedni, akkor az aggódás és a fösvénység miatt székrekedést kapunk. A székrekedés minden esetben a visszatartó erõk tömörítését is eredményezi. Azok mindaddig összesûrûsödve dolgoznak a kezünk alá, az energiát
Glossary Linkelvéve mástól, amíg az elengedés gondolata meg nem érett bennünk. Ezeknek az összesûrített, de valójában passzívenergiáknak az anyagi megtestesülése, az összesûrített széklet. A széklet elengedése az energiák elengedése is egyben. A megkönnyebbülése, a felszabadulásé.
A székrekedés ellentéte, a hasmenés. A hasmenés a menekülés, az állandó elengedési kényszer szimbóluma. A hasmenéses ember menekül, nem tart meg semmit, mindig keresi a könnyebb megoldásokat, a kisebb teherrel járó sikereket. Mivel szorgalmasan keresõ alkat, így mindig jobb életesélye van, mint a székrekedésesnek.

Epekövesség

A máj anyagcsere zavara miatt az epében koleszterinbõl és kalciumból kövek képzõdnek. Ezek mérete egészen az apró, homokszemnyitõl, a nagyobb, akár gyermekököl nagyságú ig is terjedhet. A kövek megmozdulása az epehólyagban, vagy az elindulásuk okozta epeút elzáródás, súlyos epegörcsöt okoz. Elsõdleges okozója az elhízás. A súlyosabb epekövességnél kivétel nélkül mûtéti beavatkozás szükséges. Mûtéti kockázata nagyon minimális.
Az epekövesség a le nem vezetett energiák anyagi megtestesülése. Itt minden esetben akadályoztatásról van szó. Az Én valami miatt, megalkuvás, gyengeség, stb. nem tudja gondolati elképzeléseit úgy megvalósítani, hogy az megnyugvással szolgáljon számára. Az epekõ sokkal gyakoribb a nõknél. A férjes asszonyoknál még inkább. De a leggyakoribb azoknál a nõknél, akik már szültek is. A tézisünk analógiáját követve beláthatjuk, hogy valóban a férjezett, gyermeket szült nõk vannak a leginkább korlátozva a szellemi szabadságukban. Természetesen a gondolati energiájuk a korlátaik ellenére jelen vannak, miután a gondolati energia csak halmozódik, de a legritkábban kerül kiélésre, így annak valamilyen formában az anyagi síkon le kell képzõdnie. A gátak miatt a természetes megvalósítás nem lehetséges, marad azok összesûrítése, azaz, megkövesítése. Természetesen a méregtelenítés legközelebbi környezetében, az epehólyagban. Az epehólyag görcse újra és újra figyelmezteti az Ént arra, hogy ki kell lépnie a tervek szûk korlátai mögül. Szükséges a fizikai megvalósítás, a cselekvés. A fájdalom felszabadítja az Ént.

 

Böfögés, gyomorégés (reflux)

A gyomortartalom újra és újra történõ feljövetele a nyelõcsõbe. Ez a szegycsont mögött égõ érzést, nyomó fájdalmat vált ki. Oka a nyelõcsõ gyengesége, elhízás, terhességi kísérõtünet, rekeszizomsérv.
A külvilág tartalma bejutván a gyomorba, megítélésünk szerint nem azt tartalmazza, amit vártunk tõle. A bizonytalanságunk fokozódása a bizonyítást akarja. Ezért felküldjük újra "vizsgálatra" a befogadott tartalmat, a felsõbb, éberebb részekhez. Az újbóli, megerõsítõ véleményükre vagyunk kíváncsiak. Csak annak megnyugtató véleménye után történik meg a végleges befogadás. Amennyiben a válasz nemleges, a hányás következik.

Szájnyálkahártya gyulladás, gombásodás a szájban (Stomatitis, Soor).

A leggyakoribb ok, a hiányos szájápolás, sérülések, dohányzás, különösen a pipázás. Kicsi hólyagocskák keletkeznek a szájban, a nyelv lepedékes, általában sárgásan elszínezõdik. Az étkezés fájdalmas lehet, az esetenkénti szájszagot nem mérsékeli. Felléphet hirtelen étkezési módváltásnál is. Aki korábban rendszeres húsevõ volt, a vegetáriánus átállás után tapasztalhat a szájüregben hasonló Glossary Linkelváltozásokat. A gombás fertõzés kísérõtünetei hasonlóak, de az egész szájüregre kiterjednek. Krémszerû, fehér foltok borítják be, melyek véreznek, ha eltávolítják õket. A legtöbb esetben, az ijedtség hatására, az emberek igyekeznek különbözõ antibiotikumokkal enyhíteni a dolgon. Az antibiotikum ront a helyzeten! Kizárólag gombaölõ szerek tudják gyógyítani a szájnyálkahártya gombásodását.
A száj, a külvilág vibrációjának, információjának befogadó állomása, az étkek beléptetõ helye. Aki bizonytalan abban, hogy az, amit befogadott, érte, avagy ellene lesz, az sem elengedni, sem megtartani nem tudja azt. Ez a tartogatás egy idõ után közömbösíti a befogadás tartalmát. Rosszabb esetben, a szabadsága korlátozása miatt, a befogadó ellen fordul. Ha a befogadott nem találja elég barátságosnak a befogadás színhelyét, törekszik azt elhagyni. Az ápolatlan száj, például jelképe a barátságtalan befogadásnak. Amennyiben a befogadott nem tud elszabadulni fogva tartójától, kínozni kezdi õt. Ez a kínzás lehet a gyulladás, fekély, minden olyan megnyilvánulás, ami a befogadót kényszeríti az általánosan negatív hozzáállás feladására.

Fog

Az ajkakat kapuknak neveztük, a fogakat pedig záraknak nevezhetjük. Csak tõlük függ, hogy a kapu ér-e valamit. A fogak nyitják és zárják ezt a kaput és megszûrik a kapun belépõket. Minden belépõnek igazodnia kell ahhoz a belsõ térhez, amit a kapu és a zár képvisel. Ahhoz, hogy ez minden esetben megtörténjen, a fogaknak a belépõt a saját "szájíze" szerint át kell alakítania. Ez a rágás, mely kifejezetten agresszív cselekvés. A fogak kifejezik azt, hogy az egyén mennyire tud a társadalomba beilleszkedni. A társadalomban a gyenge elbukik. Az erõs fennmarad, ha mindent meg tud emészteni, ha mindenhez tud alkalmazkodni.

Szívritmuszavarok

A szív "botlásait" nevezzük szívritmuszavarnak. Minden olyan normális ritmustól való eltérést, amit tudatosan érzékelni tud a tudat, ritmuszavarnak nevezünk. Ez lehet a pumpa tevékenység kimaradása, de lehet annak felgyorsult ritmusa is. A kihagyásokat vagy az idõ elõtti összehúzódásokat Extraszisztolénak nevezzük. A nagyon gyors szívdobogást, ami szinte kivétel nélkül gyengeséget, szédülést, szívtáji szúrást okoz, Tachycardiának.
A szív ritmusbeli eltérései az élet ütemezett ritmusától való eltérésének jelei. Aki többet akar, mint amire képes, az csak szívében tudja a felpörgést megvalósítani, tetteiben már nem. Akinek a pumpa tevékenysége kihagy, gyakran ezt csak "úgy" érzik, valójában ilyen ritmuskiesés nincs, annál az embernél a tettek elõl való meghátrálás jelei mutatkoznak. Ez elbizonytalanodásé. Amikor úgy érzi, hogy a nincs lelkiereje a tettekhez, nem érzi magát egyenrangúnak valakivel szemben. A ritmuskiesés gyakran jár együtt alacsony vérnyomással, a Tachycardia pedig vérnyomás emelkedéssel.

Angina pectoris / Szívinfarctus

A két szívproblémát azért tárgyaljuk együtt könyvünkben, mert szinte teljesen azonos elõzményekkel bír. Elõbb nézzük meg az Angina pectoris tüneteit. Leginkább szorongással, légszomjjal, mellkasi fájdalommal jelentkezik. A fájdalom a mellkas közepérõl indul ki, de kisugárzik a hátba, a nyakba és a karokba. Nagyobb fizikai megterhelés váltja ki a fájdalmakat és a néhány percig tartó szorongást. Nyugalomban a panaszok enyhülnek, majd teljesen megszûnnek. Az angina pectoris rohamai akár naponta többször is jelentkezhetnek, erõs halálfélelmet okozva. Az is elõfordul, hogy évtizedek alatt, csak egyszer jelentkezik, aztán többet soha. A betegség oka a szívet ellátó artériák beszûkülése. Fizikai megterhelés hatására a szívnek több vért kellene pumpálni, de a szûkület miatt, erre képtelen. Az infarktus panaszai megegyezõek, de felléphet tudatvesztés és hányinger is. A panaszok pihenésre nem enyhülnek, azok akár nyugalomban is jelentkezhetnek. 1nfarctusnál a szívizom vérellátása, az oxigénellátása nem megfelelõ. Gyakran az infarktust az is kiválthatja, hogy alvadék zárja el az eret. Amennyiben az oxigénhiány olyan nagyfokú, hogy az izomszövet elhal és hat órán belül nincs lehetõség az elzárt terület megnyitására, bekövetkezik a fizikai test halála.
Mindkét szívbetegség az érzelmi élet behatárolódásnak a jele. Annak, hogy az egyén beszûkítette érzelmi határait. Azáltal a természetes feszültségmentesítése lelassult, sõt megállt. Olyan ez, mint amikor csak ennénk, de a fölösleges salakanyagot nem engednénk eltávozni. A szív problémája a lélek salakanyagait nem engedi eltávozni. Ez a szív, és a szívvel szoros kapcsolatban álló területekben energiafelhalmozódást okoz, amit negatív feszültségnek is nevezhetünk. Egy kritikus határon túl, ez a feszültség megpróbál kisülni. Majd keresni kezdi a kisülés lehetõségeit és útvonalát. Ott fog kisülni, ahol a leggyengébb az Én test pajzsa. Ezért jelentkezik mind az Angina pectoris, mind pedig az infarktus különbözõ tünettel, különbözõ hellyel. Ez mind arra utal, hogy a feszültség megpróbál az adott területen kilépni a testbõl, de az aurából is. Amikor egyik testrészen sem talál utat magának, magában a szívben sül ki. Ez a kisülés a feszültség nagyságától függõen okoz kisebb-nagyobb kárt a szívizomban és az erekben. Minden esetben a feszültség nagysága szabja meg a túlélési esélyeket. Aki sokáig megkeményíti a szívét önmagával és a szeretteivel szemben, az számíthat arra, hogy az elfojtások miatt a belsõ feszültsége megnõhet, ez pedig jobb esetben Angina pectorishoz, rosszabb esetben infarktushoz vezethet. Az infarktus célja az Én visszavezetés a polaritás törvényéhez. Csak az tud adni, aki el is fogad.

Parkinson-kór (reszketéses hûdés)

Bizonyos agyi központok lassú tönkremenetelébõl fakad. Az idegrendszer mûködéséhez szükséges anyagok már nincsenek biztosítva, a kémiai anyagok egyensúlya megbomlott. Az okok orvostudományi feltárása ma még hiányzik. A kór elsõ jele, a végtagok nyugalomban történõ remegése. Ez mozgás hatására megszûnik. A betegség súlyosabb fázisában a remegés átterjed a test más részeire is, vagy a mimikai mozgások elmaradnak, az egész izomzat elmerevedik.
Ez a kór azon emberek betegsége, akik egész életüket a hajtással töltötték, amelynek fenntartója az aggódás volt. Aggódás a fennmaradásért, a biztonságért, és sorolhatnánk azokat a tényezõket, amelyek az aggódást ki szokták váltani. Ez az aggodalom a külvilág számára mindig úgy tûnt, hogy az, egy másik személy felé irányul. Az egyén látszatra soha nem magáért aggódott. Pedig igenis magáért történt ez az aggódás, még akkor is, ha csak átvitt értelemben foghatjuk fel annak. Miért? Az Én szereti a kényelmet és a nyugalmat. De a karmikus terhelések jelentõsen különböznek egymástól. Van akinek kisebb testi és lelki kihívásai vannak, ezért élete, úgymond nyugodalmasabb. Nem kell tartania jelentõsebb külsõ, emberi hatásoktól, nem kell környezetével annyit foglalkoznia. Ellenben azoknak az embereknek, akiknek fõleg más emberek által-kell a karmikus terhein csökkenteni, azok önmaguk érdekében aggódnak értük is. Mivel tõlük függ az egyén nyugalma, jó közérzete, ezért ösztönösen bennük van a másokért való aggódás nyugtalansága. Ez egy állandó feszültséget tart fenn, mely fiatalabb korban szinte észrevétlen. Idõsebb korban a tartós feszültség már testi tüneteket okoz, pl. a remegés, majd késõbb teljes izomzati elmerevedést okoz. Ennek tünetegyüttesét nevezik Parkinson-kórnak.

Epilepsia

Az epilepsiával járó görcsrohamokat az agyi idegsejtek kóros, nem idõbeni elektromos kisülései okozzák. Okai nagyon sokfélék lehetnek. Általában korábbi károsodások, Glossary Linkelváltozások okozzák. Ilyen lehet a szüléskor létrejött agykárosodás, gyulladás, anyagcsere-betegség, daganat és az alkoholistáknál mint elvonási tünet jelentkezik az epilepszia. Persze oki ismeretek nélkül is gyakran fordul elõ epilepsziás roham. A rohamokat két részre oszthatjuk, kis és nagyroham. A kisrohamnál nincs eszméletvesztés, csak tudati kiesés. Ez inkább gyermekkorban gyakoribb. A nagyrohamok minden esetben eszméletvesztéssel, és teljes tudatkieséssel járnak. Az epilepsziás rohamoknak három formáját különböztetjük meg, helyi kiindulásuktól függõen. Ezek az alábbiak: Halántéklebenyi-, Gócos-, és Status epileptikus roham. A testpszichológiában azért kell õket külön tárgyalni, mert mind a három más jelzésértékkel bír. A halántéklebenyi rohamnál nincs klasszikus eszméletvesztés, inkább átmenet a tudatzavar és az eszméletvesztés között. Az egyén ilyenkor különbözõ cselekvéseket végez, de ezek nem kapcsolódnak a tisztatudati elõzményekhez. A gócos rohamnál különbözõ rángások jelennek a test különbözõ részein, amelyek néha összeolvadnak. A Status epileptikus rohamnál a rohamok ismétlik egymást, köztük nincs tudati feltisztulás, az csak a rohamok megszûnte után következik be.
Az epilepszia az ókorban az "Istenek betegsége" nevet kapta. Nagyon tisztelték ezt a betegséget, mert azt hitték, hogy a roham alatt, görcsökben rángatózva az ember az istenekkel társalog, és általuk szabadul meg a gonosztól.
Bármennyire maradi és tudománytalan a kijelentésem, de részben igaznak tartom ez epilepszia ilyen fajta megközelítését! Az epilepsziánál fellépõ eszméletvesztés-tudatzavar nagyon erõs idegen szellemi hatás eredménye. Ez a behatás csak akkor jelentkezik ennyire nyilvánvaló tünetekkel, ha az Én kisebb testi elváltozásokból nem hajlandó okulni. Nagyobb nyomatékot szeretne adni ez az erõtér, felhívni a figyelmét az Énnek, a haladéktalan változtatásra. Az epilepsziánál mindig a tudati torzulás vezet ehhez a külsõ erõtér megjelenéséhez. Aki tudati síkon annyira eltért már a magasabb szellemi síkoktól (amiket akár Isteni jelzõvel is illethetünk), hogy ennek testi-lelki jelét adta, annak közvetlenül kell találkoznia ezekkel az erõkkel. A magasabb szellemi síkok senkit sem engednek elveszni, a segítség legkülönbözõbb formáit alkalmazzák. A legkeményebb és leglátványosabb megnyilvánulása ennek az epilepsziánál tapasztalható.
A három rohamnál az alábbiak szerint különül ez el: a halántéklebenynél van az agyban a vágyak, akarások tárháza. Itt gyûlik össze minden olyan gondolat, amely a megtapasztalható, elsõsorban anyagi vágyakat tartalmazza. Aki itt olyan vágyakat gerjeszt, amelyek megtapasztalására nem méltó, vagy nem elég érett, azokat egy külsõ erõnek törölni kell. A törlés hatására hely alakul ki olyan tervek, gondolatok számára, amelyek inkább szolgálják az Én épülését. Mivel ezek inkább anyagi vágyak, így a törlésükhöz nincs szükség az Én, anyagi-világbeli kiemeléséhez. Ezért van inkább csak tudatzavar, nem pedig eszméletvesztés. A gócos rohamoknál megjelennek a kiléptetés külsõ jelei is, a rángások és remegések. Itt a test különbözõ testtájain úgynevezett "elõoldás" indul be. A test tudati blokkjai kezdenek fellazulni, melyek az elváltozott tudat hibás vezérlésének emlékképeit tárolják. Ezek törlése elengedhetetlen ahhoz, hogy a helyreállító információk és parancsok beléphessenek az aurába. Amíg az aurikus töltést a torz tudati emlékképek töltik ki, addig nem lehetséges a magasabb vibrációk érvényesülése. A Status epileptikus folyamatos rohamai egy kettõs erõtéri behatásra utalnak. Itt két, vagy több külsõ erõtér csap össze, az Én jogának megszerzéséért. A polaritás két képviselõje lép be az egyén aurájába, és ellentétes töltéseivel bombázza azt. Az alacsonyabb szellemi erõtér továbbra is uralni akarja az egyént. Míg a magasabb már úgy találja, hogy attól eleget tanult már, ideje feljebb emelkednie az Énnek. Ezt a csatározást mutatja be a Status epileptikus tünetsora. Azért nincs tudati feltisztulás a rohamok között, mert, az Én anyagi és lelki képviselõje is blokkolva van a rohamok között.
Az epilepsziás ember nem "kiváltságos", de mindenképpen kiválasztott. Olyan Én-tartalommal bír, ami a magasabb szellemi síkok figyelmét felkeltette. Az már más kérdés, hogy ez az Én-tartalom milyen irányultsággal bír a társadalom felé.

Szélütés

Hátterében korábbi agyvérzés húzódik. Az agyi keringészavar állandósul a szélütés esetén. Kialakulhat hatására féloldali érzészavar és bénulás. Érintheti az érzékszerveket, látás-, hallás-, beszédzavar jöhet létre. Súlyosabb esetekben tudatzavar jelentkezik, ami átmeneti, vagy tartós lehet. Jelzésértéke megegyezik az agyvérzésével. Kiegészítve azzal, hogy a szélütött ember a tudatzavarával környezetének bizalmatlanságát még inkább növeli. Ez fokozza a kiszolgáltatottságát környezetével szemben.

Agyvérzés

Az agy valamelyik érszakaszából vér jut az agy szövetei közé, és ennek mennyiségétõl függõen az agy adott területe fokozott nyomás alá kerül. Okai lehetnek a magasvérnyomás, érelmeszesedés, agyi értágulat, stb. Általában maradandó agyi károsodást okoz. Aminek jellege a testi funkciókban az agyvérzés helyétõl és kiterjedésétó1 függ. A kezeletlen agyvérzés többnyire a fizikai test halálához vezet.
Az agyvérzés utalás arra, hogy azzal a cselekvési formával, amit a vérzés funkciójában lehatárolt, visszaéltünk. Általában másokkal szemben tettük ezt meg. Hatalmunkat fitogtattuk, éreztettük, hogy õ mennyire kiszolgáltatott velünk szemben. Az agyvérzéses ember segítségre szorul, hiszen nem tudja magát teljesértékûen ellátni. Betegsége által kell megtanulni, hogy milyen érzés kiszolgáltatottnak lenni, milyen az, ha tehetetlen valaki.

Agyhártyagyulladás

Vírusok, vagy baktériumok fertõzik meg az agyhártyát, ami más szervekbõl a vér útján jut oda. Esetleg a fülbõl, vagy az orrmelléküregbõl szintén kerülhet fertõzés az agyhártyákra. Ritkán a nyílt koponyatörésnél a seben keresztül következik be a fertõzés. Igen gyorsan jelentkeznek a tünetek, amik a tarkó merevségtõl a tudatzavarig terjedhetnek.
Külsõ erõk behatolását jelzi az Énünkbe az agyhártyagyulladás. Olyan erõkét, melyek képesek legyõzni minket, ha nem vagyunk elég gyorsak és erõsek. Az életünk forog kockán, mert ezek a behatások a legdurvább módszereket használják, minden bevezetõ nélkül. Természetesen ezeknek mi adtunk alapot arra, hogy így lépjenek fel velünk szemben. Igazából õk csak visszaköszönnek nekünk. Azt adják vissza, amit mi adtunk korábban másoknak. Bekövetkezhet az agyhártyagyulladás akkor is, ha önmagunkkal szemben voltunk túl szigorúak.

 

Agyzúzódás

A koponyát ért erõbehatás miatt az agy megsérül. Agy ilyenkor bevérzik. Ez a súlyosabb esetekben, akár maradandó agyi károsodást is okoz. A sérülés helyétõl függõen, az agyfunkciók módosulnak. Ennek következményei a legenyhébb fejfájástól, a legsúlyosabb bénulásig terjedhetnek. A zúzódás következményeként fellépõ Glossary Linkelváltozás helye, annak agy funkciója utal az Énünk normálistól való eltérésére. Amennyiben a zúzódás eredményeként beszédzavar áll be, a kommunikáció lehetõségeivel éltünk vissza. Ez takarhat egy másik Énre ható folyamatos szóbeli terrort, érzelmi visszaélést, stb. Ha a mozgásunkban korlátoz a zúzódás, akkor "belegyalogoltunk" a másik Énjébe, stb...stb. Lehetne folytatni a sort példákkal.
 

Agyrázkódás

Agyrázkódás akkor következik be, ha a koponya gyors mozgása hirtelen lefékezõdik. Ez bekövetkezhet bármilyen ütközéskor, zuhanáskor. Az agyrázkódáskor az idegsejtek mûködése átmenetileg megáll, de maradandó károsodás nem jön létre. Figyelmeztetés arra, hogy túl sok információval, érzelmi behatással bombáztuk magunkat. Mind a mennyiség, mind pedig a minõség már káros lehet számunkra. A tempót lassítani kell, és az irányt módosítani. Az agyrázkódás hatásánál fogva létrehozza ezeket a követelményeket. Sõt, súlyosabb esetben olyan emlékképtörlés jön létre a baleset után, ami a váltás sebességét még inkább felgyorsítja.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.