Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudta-e...?

2010.03.15

Érdekességek a holdról

Hold forgása

Ugyanazon az oldalán a Hold mindig szembesül a Földet. A Hold forgási ideje szinkronban a forradalom időszakban a Föld körül. 

Hőmérséklet a Holdon, öltözködés

A felületi hőmérséklet  nagyjából 300 ° F alatt ingadozik a 2 hét nappali, és  -270 F alatt a 2 hetes éjszaka időszakban. Ez azért van, mert nincs elég légköri védelme a holdnak ahhoz, hogy megtartsa a meleget és egyben a nap égető sugarait sem tudja kivédeni. Ha kíváncsi, mit vegyen fel az űrhajós, természetesen itt is az öltöny a legmegfelelőbb válasz.

 

Méretek összehasonlítása

A Hold térfogata ugyanaz, mint a Földön a Csendes-óceán térfogata.

Holdi mágneses mező

A Holdnak nincs globális mágneses tere. Nem használhatjuk az iránytűt, hogy megtaláljuk a helyes irányt.

Furcsa matematika: 1 / 2 = 1 / 4

A negyed hold és fél hold ugyanaz a dolog. A negyed utal az elmúlt holdhónap töredékére, míg a fél leírja azt a részét a Hold korongnak, ami látható.

A Húsvéti dátuma

Húsvét az első vasárnap, amely a tavaszi napéjegyenlőség utáni első teliholdat követő első szombat után van. (A tavaszi napéjegyenlőség elég gyakran esik március 21-re, de lehet március 20 vagy 22 is).

Árapály és a Hold

A hold okozza sok árapály jelenséget a Föld óceánjaiban és tengereiben. Ennek oka a gravitációs erő a Föld és a Hold között. Teliholdkor és újholdkor, a Nap, a Föld és a Hold egy vonalba sorakoznak, ez okozza a dagályt.  Az apály akkor keletkezik, mikor a Hold első vagy utolsó negyedben jár.

Nap és a Holdfogyatkozások

Egy napfogyatkozás csak akkor következhet be ha újhold van, míg a holdfogyatkozás csak a teliholdnál lehetséges.

Holdi hozzávalók

A hold nem készült sajt. 

Jogállás - Földvásárlás a Holdon

Habár számos zászlók tett ki az Egyesült Államok már szimbolikusan a Holdra, az amerikai kormány természetesen semmilyen területi követeléssel nem bír a Hold felszínén. Az Egyesült Államok is tagja a  annak az Egyezménynek, amely a Holdat ugyan olyan hatáskör alá helyezi, mint a nemzetközi vizeket. Ez a szerződés meghatározza a Hold békés célú használatát, kifejezetten megtiltja tömegpusztító fegyverek (beleértve a nukleáris fegyverek) és a katonai létesítmények bármilyen telepítését. A második szerződés, a Hold-egyezmény javasolja, hogy korlátozzák a Holdon rendelkezésre álló erőforrások kiaknázását minden nemzet számára, de azt nem írta alá egyik űrutazásra képes országok sem.

www.moonphases.info

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.