Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Hold és a hagyomány

2010.03.15

Kép

A régi kalendáriumokban hónapok mellett nem csak a csillagjegyek szerepelnek, igen fontos hatása van a Holdállapotnak is
Az Újhold vagy a régi idők nyelvén mondva halott hold idején a Föld intenzív energiát vesz fel, s ha ilyenkor ápoljuk beteg növényeinket, hamarosan új erőre kap. Hat nap alatt kialakul az újholdból a félhold ezt az időszakot telőhold idejének nevezzük, a Holdkertészek szerint telőholdnál sohasem szabad trágyázni. A Telihod ideje természet legérzékenyebb napja, ekkor érdemes gyógynövényeket gyűjteni és trágyázni, de nem szabad a fákat és a bokrokat megmetszeni!

Ez a négy fázis a legismertebb de meg kell még említenünk a le és a felszálló holdat hatást is. Ez az állapot a Nap legmagasabb és legalacsonyabb pontja közötti ingadozáshoz hasonlítható ez az út, amit a Nap egy év alatt tesz meg a Holdnak egy hónapba kerül csupán. A felszálló hold állatövi jegyei a Nyilas, Bak, Vízöntő, Halak, a leszálló holdé pedig az Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Mérleg. A legmagasabb holdállás a Hold leszálló ágában pld. az ültetéshez kedvező időszak, a legalacsonyabb holdállás időszakában kedvezőtlen az ültetés.

A részletes kalendáriumok a perigeum (PG) és az apogeum (AG) időszakára is felhívják a figyelmet. A PG állapotában a hold a legközelebb áll a Földhöz ez idő alatt nem tanácsos kerti munkát végezni, mivel a Hold hatás szempontjából kedvezőtlen nap. Az AG időszakában a Hold földtávoli, ez semleges hatású a kertészkedés céljából.


Kedvező időszakok és munka tippek:
-erős és jól fejlett növényekre számíthatunk, ha hagymáinkat Szűz-napokon dugjuk a földbe
-palántáinkat soha ne vízöntő napokon tegyük a vízbe gyökereztetni
-hosszabb ideig marad frissen a gyümölcs ha felszálló holdnál vagyis a Nyilas és az Ikrek között szedjük le őket
-ha szárított fűszernövényeket akarunk télire eltenni, akkor leszálló holdnál szedjük le őket

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.